Emekli Gurbetçi Sayısı Bir Önceki Yıla Oranla 3 Kat Arttı

Son zamanlarda devletin verdiği imkanları daha iyi değerlendirmek adına hem yurt dışında çalışıp hem de Türkiye'den emekli olmak için SGK'na müracaatta bulunuyor. Yurt dışında yaşayan 3 bin 950 gurbetçi Türkiye’den emekli olmak için Yozgat Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu.

Necdet Demirel
edit YAZAR Necdet Demirel arrow_forward
calendar_month 15 Ara 2025
schedule 2 dk
visibility 71
update 08:24
share
Bu haberi paylaş
Facebook X WhatsApp
Emekli Gurbetçi Sayısı Bir Önceki Yıla Oranla 3 Kat Arttı

Yurt dışında yaşayıp Türkiye’den emekli olmak isteyenlerin sayısı 2015 yılı içerisinde bir önceki yıla göre 3 kat daha arttı. 2015 yılı içerisinde yurt dışından emekli olmak isteyen 3 bin 950 kişi SGK’ya emeklilik dilekçesi verdi.

 

SGK Yozgat İl Müdürü Nejat Deniz, hükümetin 2015 yılı içerisinde 2016 yılı itibariyle asgari ücretin bin 300 liraya çıkartacaklarını açıklamasıyla birlikte gurbetçilerinde SGK’ya müracaatlarında yoğunluk yaşandığını söyledi. Deniz, şunları kaydetti: “Yurt dışında yaşayan gurbetçiler, asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla birlikte primlerin de artacağını düşünerek, zamdan etkilenmemek için kurumumuza emeklilik için müracaat etti. Gurbetçilerimiz, geçen yıl prim gün sayısı olarak 13 lira 59 kuruştan ödeme yapıyorlardı. Bu yıl ise 17 lira 57 kuruştan işlem yapılmaktadır.

 

Gurbetçilerimizin ne kadar para yatırıp emekli olmaları ise durumlarına göre değişmektedir. Türkiye’de Bağ-Kur’u veya sigortası hiç olmayan bir bayan emeklilik için müracaatta bulunmuşsa 7 bin 200 gün prim ödemesi gerekmektedir. Aynı şartları taşıyan bir erkek ise 9 bin gün pirimi ödemesi gerekir. Bunlar tabi gurbetçilerimizin durumlarına göre değişmektedir. 3 bin 600 ile 5 bin 400 gün prim ücretini yatırmaları halinde emekli olabilirler.”

 

Yozgat nüfusuna kayıtlı bütün gurbetçilerin emeklilik işlemlerini yine Yozgat’tan yapabileceğini anlatan Deniz, “Vatandaşlarımızın dosyalarının daha hızlı bir şekilde tamamlanması için personel görevlendirdik. Dosyaları inceleyip gerekli işlemlerin en kısa sürede yapılması için personelimiz çalışıyor.” dedi.

Bu haberi nasıl buldunuz?

chat_bubble Yorumlar (0)

İpucu: Giriş yapın veya misafir olarak yorum yapabilirsiniz.

⚠️ Misafir yorumlar moderasyon onayından sonra yayınlanır.

chat_bubble

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!